Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanítványai

Dobó Tihamérnak kevés szó szerinti tanítványa volt. Művészetével és magatartásával az egész közösséget nevelte, így sokan tanultak tőle úgy, hogy konkrétan egy rajzórát sem vettek tőle. Ez kifejezésre jutott a "Kanizsai csoport" két tárlatán, ahol is Bicskei Zoltán, Csikós Tibor és Nagy József (Joseph Nadj) egyértelműen mesterként tisztelték , tisztelegtek előtte.

Azonban amikor a nyolcvanas évek elején a Kanizsai Munkásegyetemtől műtermet kapott a régi könyvtár épületében, munkafeladatai közé tartozott egy rajzszakkör hetenkénti megtartása. Ide műkedvelő, vagy hobby képzőművészek jártak, ha éppen kedvük tartotta. Volt egy-két tanítványa azonban, aki mindig időben érkezett, és soha el nem maradhatott.

Ezek közül Kovács Antal amatőr szobrászt kell megemlítenünk elsősorban. Antal kitűnő bírkózó volt, és kőművesként kereste kenyerét. 1950-ben született Kanizsán. Itt is halt meg, valamikor  a kilencvenes évek elején. Önkezével vetett véget életének, akárcsak Tihamér. Rengeteg gipszből készült szobor és néhány kisméretű festmény maradt utánna. Szobrai álltalában relista portrék, vagy szabad kisplasztikák. Ez utóbbiak időnként renkívüli plasztikai izgalmak megjelenítései.

kovecs-antal.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fiatalabb generáció tagjai közül a szintén tragikus sorsú Sarnyai Antóniót kell megemlíteni. Magyarkanizsán született. Édesapja korán magára hagyta a családot. Franciaországba ment és beált az idegenlégióba. Édesanyja nevelte testvérével együtt, sok nélkülözés közepette. Antónió autodidakta festőművész, rajzoló. Leonardo sfumato technikáját követte. Kifinomult, érzékeny alkatú művész volt. Önkezével vetett véget életének.

 

 2006-sarnyai-antonio-az-ember-utja--olaj-vaszon-.jpg

 

 

2000-sarnyai-antonio-a-la-leonardo---olaj-vaszon-.jpg

 

1987.antonio.jpg

 

 

antonio-napraforgoi.jpg

 

 

 antonio-pasztell.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Vannak olyan magyarkanizsai amatőr művészek, akik sohasem készültek művészenek. Losonc Rezsőt inkább a sport vonzotta. A sors úgy hozta, hogy Dobó Tihamér legjelentősebb rajzait, melyeket a művész anyai nagyanyjának ajándékozott, néhány évig a szekrényében őrizgette, néha - néha megtekintve azokat. Később a rajzokat jószándékúlag elajándékozta, és csak hosszú idő múltán fedezte fel művészi hajlamait. Az ártéri erdőt irtó munkásoktól kapott göcsörtös gyökereket. Jó szemmel és élénk fantáziával fedezi fel a bennük rejlő mozdulatokat.

losonc-rezso.jpg 

 cimg4003.jpg

 

 cimg3998.jpg

 

 

cimg4001.jpg

 

 

 

 cimg4005.jpg

 

rcimg6271.jpg

 

 

 

rezscimg6256.jpg

 

 

rezsocimg6266.jpg

 

 

rezscimg6264.jpg

 

 

rezcimg6252.jpg

 

 

reyscimg6262.jpg

 

cimg6291.jpg

cimg6287.jpg