Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bicskei Zoltán tisztelgése Dobó Tihamér előtt

2011.09.20

dobo-tihamer.jpgDobó Tihamér tollrajza A csönd városa című 1982-ben megjelent Kanizsa monográfiából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bz.jpgBicskei Zoltán rajza a 2007-ben megjelent Délvidéki Magyar Képzőművészeti Lexikonból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobó Tihamér rajzán saját tapasztalatait igyekszik megfogalmazni, amikor rajztollat vesz a kezébe. A körvonallal eltalált izgalmas obeliszkformába kukoricaszemeket, gömbfüzért rajzol, amely egy pontba csúcsosodik. Képzelete a terméshez annak kártékony fogyasztóját, amolyan varjúféle madarat rendel. A madár formáját is keresi rajzolás közben, formáit a látott képek emlékeihez igazítja. Élményit sűríti, az ábrázolást egyszerűsíti, így jut személyes madár stillizációhoz, ami egyúttal jelképpé is válik.
Bicskei Zoltán viszont Dobó Tihamér rajzára emlékezve keresi a téma saját interpretációját. A gömbszerű kukoricaszemeket addig gyúrja, amíg óriási csigaházat alakít ki, ahol is megtartja a formák elrendeződését, ezúttal ellenkező irányba. Ez a madár azonban egy általános, esztétizált, éppen ezért puhára rajzolt madár, aminek csak az a rendeltetése, hogy visszautaljon az eredetire.

 bicskei-dobo-tih.jpg-copy.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobó motívumát, a kanizsai Tisza partot, dobói perspektívából jeleníti meg nagyméretű szénrajzán (70x100cm)
A víztükör felett repülő madár életképi motívum, de visszanyúlva a reneszánsz hagyományokhoz szignó is egyben.
 
bicskei-zoltan-kakas--szenrajz.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobó kedvelt motívuma, a kanizsai szikes szimpla fogalmiságában jelenik meg, a mesekönyv illusztrátorok stílusában ügyesen megrajzolt kakas mögött.
bicskei-zoltan-vihar-a-jarason--szenrajz.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
" Vihar a járáson" Ezen a kisméretű szénrajzon a lapályos járás kissé naív módon szerkesztett dombos vidékké duzzad.
 
 
b.z.-madarijeszto--szenrajz-copy.jpg 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bicskei filmes látásmóddal megjelenített alföldi motívumai, amolyan "filskicc".
 
 
 
Bicskei Zoltán a budapesti Iparművészeti Középiskolát végezte el. Végzettsége szerint játéktervező. Sikeresen felvételizett az Újvidéki Képzőművészeti Akadémián, de tanulmányait nem kezdte el. Saját magát képezte tovább a szellemiekbe kapaszkodva. Így rajzoló művészként autodidaktának mondhatjuk. Példaképei közül Dobó Tihamért, Szalay Lajost említhetjük. Rajzolással párhuzamos tevékenysége az amatőrfilmezés. Több kisfilmet, és egy játékfilmet is rendezett. Kiemelkedő alkotása a Dobó Tihamér vonásai című kisfilm (1992). Szuper nyolcas kisfilmjeit még középiskolás korában bemutatta Tolnai Ottó költő az újvidéki Ifjúsági Tribünön. Egy önálló kiállítása volt Újvidéken. Részt vett a Kanizsai Csoport kiállításain. Számos könyvet illusztrált. Rajzait, írásait a hetvenes években az Új Symposion irodalmi folyóirat rendszeresen közölte. Jazzfesztiválok és a kulturális élet fáradhatatlan magyarkanizsai szervezője.