Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2006 "A SZÉP TISZA ÉS MÁS" Iván Attila filmje

2012.11.12

 2006


" A szép Tisza és más "

 

időtartam: 8'55'' hang: CH1, 2006.

Rövid leírás:

A mindent behálózó vérérként kanyargó Tisza évszázados mesék, mondák, történetek alanya. A film a Tisza jellegzetes természetrajza mellett annak szellemi területekre való kisugárzását is bemutatja, érzékivé téve a filmnyelv számára folyónk "szellemét" is. A folyó, mint a változó idő foglalata jelenik meg az Alföld síkságának mozdulatlan, az Örök idejét sugalló időtlen keretében.

 

A XX. századi nagy művészeknek is állandó témája volt és ma is a Tisza, különösen sokat foglalkoztak vele Magyarkanizsa, Zenta körzetében.

 

Filmünk ezeknek az alkotóknak a műveire támaszkodva hoz létre egy egyedi vizuálitással megfogalmazott esszét, amelyben a Művészet és a Tisza kapcsolódik szerves egésszé. Csak a Tiszavirágzás páratlan költői jelensége, az irodalomtól kezdve a képzőművészetig, számtalan műben megörökítettett. Nemrégen került megrendezésre a Hangverseny a vízen című esemény, amely maga is a víz és a költészet közvetlen összekapcsolására törekedett. Filmünk ennek a kivételes szépségű történésnek a vázára épülve kapcsolja maga köré a többi művészeti ág megnyilatkozásait.

 

Talán nem véletlen, hogy éppen itt, ahol a leghangosabb zizegéssel virágzik a Tisza, Magyarkanizsán, született meg az elmúlt évtizedekben a Tiszavirág költészet. Koncz István és Tolnai Ottó verseiben, esszéiben, Dobó Tihamér nagy japán rajzolókat idéző grafikáiban.

 

A film, a művészek belső élmény és látomásos képi-hangi világát összeköti a természet lírai megközelítésével.

 

 
rendező: Iván Attila
forgatókönyvíró: Bicskei Zoltán
narrátor: Bicskei István

zene: Mezei Kinga, Kovács Ferenc, Benkő Róbert, Olivier Messianen, Arvo Part, SYNERGIE zenekar

operatőr: Csubriló Zoltán, Iván Attila

vágó: Csendír Viktor
gyártó: CINEMA FILMMŰHELY, Magyarkanizsa
producer: CINEMA FILMMŰHELY, Magyarkanizsa

támogató: Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, Újvidék