Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2003 "Cigonya" Váradi Lívia filmje

2012.11.12

 

"Cigonya"

 

időtartam: 26 perc hang: CH1 a készítés éve: 2003.

A film témája:

Dobó Tihamér, magyarkanizsai festő élete és munkássága. Dobó Tihamér a város festője volt- a városé, a Tiszáé és az itt élő embereké. Mindenki ismerte, szerette, majdnem minden család őrzi ma is festményeit. Magányán mégsem tudott enyhíteni senki sem- árvaságát talán csak a kávéházak tudták vele feledtetni.

 

A hatvanas évek Vajdaságában a kísérletezésé volt a fő szerep a művészetben- Dobó, azaz Cigonya festményei és grafikái is ennek jegyében születtek, melyek között találunk tájképet, csendéletet, portrét.

 

Alkotásai ma is a kötődés, ragaszkodás szimbólumai a külföldre szakadt vajdaságiak otthonaiban. Tolnai Ottó, a kanizsai származású költő-író gyermekkori barátja volt a festőnek. Ő mesélte, hogy akárhol járt kanizsaiaknál a világban, mindenütt Cigonya festményeibe botlott: mint egy marék földet, úgy vitték magukkal a szülőföldről. Sem állandó kiállítás, sem monográfia nem őrzi még Dobó Tihamér emlékét. Ez a film a teljes életút és művészet dokumentálásának csak első lépése. A festmények, grafikák összegyűjtését, filmen történő archiválását művészettörténészek segítették. Az interjúk alanyai Cigonya kanizsai barátai, ismerősei, akik segítették kibontakozását és végigkísérték azon a küzdelmes úton, melynek eredményeként a Tisza-vidék ismert és elismert művészévé vált. A filmben egy szabadkai művészettörténész elemezi Dobó festészetét.

 
rendező: Váradi Lívia

forgatókönyvíró : Váradi Lívia

zene: Bartók Béla

operatőr : Iván Attila

vágó: Hornyák Róbert

narrátor: : Balog József

gyártó: CINEMA FILMMŰHELY, Magyarkanizsa

producer: CINEMA FILMMŰHELY, Magyarkanizsa

támogató: Illyés Közalapítvány, Budapest